Gyermeknevelés Jézussal

Még mielőtt tovább lapoznál, gyorsan megjegyzem, hogy nem valamiféle „hogyan légy tökéletes szülő hat lépésben” programra  hívlak meg. Az eddigi megfigyeléseimből, szülőkkel folytatott beszélgetéseimből és személyes tapasztalataimból azt tanultam, hogy nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy jó szülő legyél. Akire szükséged van, az Jézus Krisztus, az Ő példája.

Jézus szavait és tetteit egybevetve láthatjuk különleges pedagógiájának a lényegét: elfedi a gyengeségeket, kitölti a hiányosságokat, és felkészít arra, hogy a legjobb tanítvány – anya, apa, szülő – legyél. 

Ehhez azonban három fontos dologra figyelned kell.

1. Szeress úgy, mint Jézus!

Ahogy nekünk is szükségünk van Jézus szeretetére, gyermekeinknek is szükségük van a miénkre. Egy gyermek életében a szülők a legfontosabb személyek. Gyermekeink kétségbeesetten vágynak figyelmünkre, megerősítésünkre és szeretetünkre. Biztonságban érzik magukat, ha tudják, hogy semmit sem kell tegyenek annak érdekében, hogy szeressük őket. 

„Szeressétek egymást. Ahogy én szerettelek titeket, úgy szeressétek egymást” (Jn 13:34) – olvashatjuk Jézus „új parancsát” a Szentírásban.

Öleld meg gyermekeidet, nyomj csókot az arcukra, homlokukra, mondj nekik megerősítő szavakat! Légy megbízható! Figyelj rájuk, amikor hozzád beszélnek, ne tégy közben semmit, csak figyelj! Tartsd be az ígéreteidet! – ezek a tettek építik ki azt a köteléket, amelyre a gyermekeidnek szüksége van.

2. Adj világos és egyértelmű utasításokat!

A gyermekeid nem miniatűr felnőttek. Nem úgy kapjuk őket, hogy már tele vannak bölcsességgel és józan ésszel. Ők még bátortalanok, időnként ostobán viselkednek és nem mindig nyilvánvaló számukra az, amit kérünk tőlük.

„A gyermek szívéhez hozzátartozik az ostobaság” (Péld 22,15), ezért meg kell tanítanunk őket, hogyan fegyelmezzék ösztönös cselekedeteiket, hogyan hozzanak jó döntéseket.

„Fegyelmezd fiadat, akkor nyugodt lehetsz felőle, sőt örömöt találsz benne.” (Péld 29,17). Idő és türelem kell gyermekeink formálásához. A legfontosabb, hogy megerősítsük őket abban, amit helyesen és jól csinálnak.

„Bátorítsátok tehát egymást és építsétek egymást” (1Tessz 5,11) – ajánlja Pál apostol egyik levelében. Amire figyelmet és időt szánunk – az növekszik. Ezért fontos, hogy gyakrabban lássuk meg  gyermekeinkben a jót, mint ahányszor a hibáik és helytelen cselekedeteik miatt kapnak fejmosást tőlünk. Így nem félnek majd új dolgokat kipróbálni.

3. Néha add át nekik az irányítást!

Adj gyermekeidnek mozgásteret, hogy megtanulhassák, hogyan hozzanak jó döntéseket, hogyan oldják meg maguk a problémáikat.

A Biblia tele van útmutatásokkal arra vonatkozóan, hogyan tegyük működőképessé az életünket, és hogyan érezzük jól magunkat. Isten mégis megengedi, hogy válasszunk az engedelmesség és a lázadás között.

A serdülőkorú gyermekeinknél lehet a legnehezebb ezen alapelv alkalmazása, de megéri kockáztatni. Néhány évvel ezelőtt hallottam a jó tanácsot: próbáljak úgy beszélni a kamasz fiaimmal, mintha a koruknál két-három évvel idősebbek lennének.

Ez őrültség! – gondoltam. – Nekem erre nincs szülői mintám, tapasztalatom, bátorságom… Mégis, amikor ezt megtettem, a fiaim szembeszálltak a kihívásokkal, megugrott az önbizalmuk és rájöttek, hogy a kudarc nem végzetes, az számít csak, hogy legyen bátorságuk a folytatáshoz.

„Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” (Péld 22,6) – ígéri a Szentírás szava.

A gyermeknevelés nem mindig sikertörténet. Az Úr tudja a legjobban, hogy voltak már olyan pillanatok az életemben, amikor elveszítettem a türelmemet, dührohamot kaptam, túlreagáltam dolgokat, és úgy viselkedtem szülőként, apaként, ahogyan nem szerettem volna. Szerintem minden szülő tudna mesélni hasonló mélypontokról.

A legfontosabb, hogy ilyenkor hozzuk ki a már visszafordíthatatlanból a lehető legtöbbet: bűnbánatot tartani, bocsánatot kérni gyermekeinktől, és ha szükséges, beszélgetést kezdeményezni velük a történtekről.

Nem kell tökéletes szülőnek lenned! Csak szeresd a gyermekeidet, úgy ahogyan Jézus is szeret téged! Neveld őket az Isten útmutatására alapozó legjobb tudásod szerint, és tanuld meg elengedni őket, hogy járhassák azt az utat, amit Isten készített elő számukra.

Azt kívánom, hogy az új évben megtapasztald a gyermekeiddel ápolt jó kapcsolat életet adó, jövőt építő áldásait, hogy ezeket az áldásokat a szereteted, bölcsességed és alázatosságod gyümölcseként élvezhesd. 

Kertész Tibor

Fotók: © Canva Pro

Tetszett ez az írás? Ha igen, add tovább egy megosztással!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Amiről még olvashatsz...

ADOMÁNYOD FENNMARADÁSUNKAT BIZTOSÍTJA

A Családpásztor Evangelizációs Szolgálatot jelenleg teljes egészében adományokból próbáljuk fenntartani. Ha teheted, támogass minket!
KÖSZÖNJÜK!

2022 © Családpásztor Evangelizációs Szolgálat
Impresszum | Médiaajánlat | Jognyilatkozat | Adatkezelési tájékoztató

2022 © Családpásztor Evangelizációs Szolgálat
Impresszum | Médiaajánlat | Jognyilatkozat | Adatkezelési tájékoztató