Emelj fel! Ölelj át! Tegyél le! Engedj el!

2023. október 14-én a Családpásztor Evangelizációs Szolgálat a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián szervezett anya-lánya napot. A kapcsolatépítő lelki programra 23 anya-lánya pár jelentkezett.

A nap célja az volt, hogy az édesanyák és lányaik között kialakuljon a készség kapcsolatuk javítására, hogy egymás iránti bizalmuk újjáéledjen, hogy merjék felvállalni egymás előtt a problémáikat. Mindezt úgy, hogy közben jól érezzék magukat egymás társaságában.

Az ismerkedést követően Balázs Réka sepsiszentgyörgyi családterapeuta, pszichológus tartott előadást a résztvevőknek Az elengedés, mint fejlődési lehetőség címmel. Előadásában többek között arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy a jó elengedés feltétele a jó kötődés. Azt, hogy valaki milyen édesanya, mennyire tud jól szeretni, nagymértékben meghatározza, hogy milyen családi mintái vannak, mennyire van békében a felmenőivel, milyen a kapcsolata az édesanyjával. Szó volt arról is, hogy mi akadályozhatja, illetve mi segítheti a leválás folyamatát.
Az előadó hangsúlyozta, hogy bár időnként távolodunk egymástól, azért hogy aztán újra közeledni tudjunk, a lelki köldökzsinór mindig élő kapocs lesz az édesanya és a lánya között, ez soha nem szakad el. Emiatt tudunk újra meg újra egymásra hangolódni.

A délelőtt második felében két tanúságtétel hangzott el. A marosvásárhelyi Sebesi Margit és lánya, Koncsag Rita vallomását felvételről nézhettük meg. Ők arra hívták fel a jelenlevők figyelmét, hogy az elengedés nem jelenti a másik elvesztését; annak ellenére, hogy Rita már férjhez ment, és neki is van már egy lánya, továbbra is számíthatnak egymásra. Kapcsolatuk harmonikus, szeretetteljes, örömteli, baráti és őszinte. Ahogy ők mondták: “Jól esik egymással találkozni. Kapcsolatunkban jelen van a békesség Istene.”

A székelyudvarhelyi Somorai Jerne és lánya, Marika a kapcsolatban megélt bizalom, a szabadság fontosságát próbálták tudatosítani a résztvevőkben.
“Engedni kell élni a másikat, hiszen nem arra vagyunk hivatva, hogy egymás életét éljük. Bízni kell abban, hogy a lányunk képes lesz jó döntéseket hozni. A mi dolgunk az, hogy ott legyünk a háttérben, hogy tudja, bármikor számíthat ránk.” – hangsúlyozta Jerne.

A továbbiakban az édesanyák és a lányok levelet írhattak egymásnak, amelyben megfogalmazhatták az egymás iránti hálájukat és kéréseiket.

Délután, az ún. „találkozások órájában”, a jelenlevő anya-lánya párok betekintést nyerhettek egymás életébe, ezáltal megerősítést, akár eligazítást, ötletet is kaphattak arra, miként alakítsák a továbbiakban kapcsolatuk talán nehezebben működő területeit.

A lelkinap szentségimádással folytatódott, amelynek végén a résztvevő párok Isten áldását kérték egymásra.

A program záróakkordja a Ft. Dávid György gyergyói főesperes által celebrált hálaadó szentmise volt. Az édesanyák és lányaik a prédikációban arra kaptak bátorítást, hogy merjék megélni a hivatásukat – ki-ki a maga helyén, miközben hagyják, hogy Isten álma teljesüljön az életükben.

 

Kertész Marika

Fotó: Kertész Tibor

A résztvevők visszajelzéseiből:

Tetszett ez az írás? Ha igen, add tovább egy megosztással!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print

ADOMÁNYOD FENNMARADÁSUNKAT BIZTOSÍTJA

Ha teheted, támogass minket!
KÖSZÖNJÜK!

2022 © Családpásztor Evangelizációs Szolgálat
Impresszum | Médiaajánlat | Jognyilatkozat | Adatkezelési tájékoztató