Soha nem szabad abbahagyni a megbocsátást

A megbocsátás izgalmas témája került terítékre házaspároknak szervezett április 22-i lelkinapunkon, amelynek a csíkszeredai Szent Ágoston plébánia adott otthont. A családi kapcsolatokat erősítő rendezvényen 25 házaspár vett részt.

A Bibliában azt olvashatjuk, hogy feltétel nélkül bocsássunk meg, de azt nem, hogy azonnal felejtsük el a bántást. Mert néha időbe telik az elvesztett bizalom újjáépítése.

A megbocsátásról szóló egyik legismertebb bibliai történet, ami már gyermekkoromban is megragadt, az, amelyben Péter megkérdezi Jézust, hányszor kell megbocsátania annak, aki vétkezett ellene.  Abban az időben a törvény szerint a megbocsátás háromszor kellett, hogy megtörténjen. Péter ezt megduplázva és még egyet rátéve kérdezi: „Talán hétszer?”

Jézus először egy abszurdnak tűnő számtanpéldával válaszol – „hetvenszer hétszer” –, majd azt egy példázat követi a szívtelen szolgáról, akinek bár sok tartozást elengedett a királya, ő mégis kiengesztelhetetlen és irgalmatlan  volt szolgatársával.

Amikor gyerekként hallottam ezt a történetet, azt gondoltam: „Te jó ég, 490-szer? Ez nagyon sok!” De hát ez a lényeg, nem? Soha nem szabad abbahagynunk a megbocsátást. És Jézus emellett világossá teszi, hogy ha mi nem bocsátunk meg másoknak, mennyei Atyánk sem bocsát meg nekünk.

Felnőttként ugyanakkor azt tapasztaltam, hogy a megbocsátás épp a házasságban a legnehezebb, mert nap mint nap meg kell tenni a házastársunkkal való jó kapcsolat érdekében. Ezt tanulni és állandóan gyakorolni kell. Ez nem megy csak úgy, izomból. Ebben is Isten kegyelmére szorulok.

Ft. Fülöp László nagykászoni plébános
Megbocsátás. Tanulható, megélhető. Kegyelemből.

– A megbocsátást nagyon komolyan kell venni, mert aki megbocsát, az meggyógyul, annak rendbe jön az élete és annak megszólal Isten – emelte ki a szombati lelkinap előadója, Fülöp László nagykászoni plébános, aki személyes példákon keresztül mutatta be, hogy hogyan találkozott a haraggal, és hogyan próbálhat azon felülkerekedni egy-egy megbocsátásban. Mert a harag érzése nem bűn, de ha a haragot nem követi megbocsátás, akkor mérgez és pusztít.

Az előadó kiemelte, a Szentírás szerint a megbocsátásnak a házasságban négy jellemzője van: (1) amikor megbocsátasz a házastársadnak, arra emlékezteted magad, hogy Isten is megbocsátott neked, és ezután is szükséged lesz az irgalmára; (2) amikor megbocsátasz a házastársadnak lemondasz arról, hogy bíró legyél; (3) akkor bocsátottál meg szívből a házastársadnak, ha jóval tudsz válaszolni a rosszra; (4) a megbocsájtás egy folyamat, mely egy akarati döntéssel kezdődik.

Balázs Marika és Lóránd (Gyimesközéplok)
Kozma Ferenc és Bagoly Emese (Sepsiszentgyörgy)

A tanúságtevő házaspárok egy-egy olyan mozzanatot osztottak meg az életükből, amely azt mutatta be: emberi erővel szinte lehetetlen egy-egy helyzetben bocsánatot kérni, megbocsátani és kiengesztelődni. Isten az, aki felemel, erőt ad, és továbbvisz a megbántások, sérülések mélységeiből. Ő az, aki helyreállítja a kapcsolatot.

A lelkinap során a házaspároknak lehetőségük volt átbeszélni az érintett témákat, majd a szentségimádásban és a szentmisén Isten elé vinni a felismeréseiket, kéréseiket, örömeiket és nehézségeiket.

Kertész Tibor

A résztvevő házaspárok visszajelzéseiből:

Tetszett ez az írás? Ha igen, add tovább egy megosztással!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print

ADOMÁNYOD FENNMARADÁSUNKAT BIZTOSÍTJA

Ha teheted, támogass minket!
KÖSZÖNJÜK!

2022 © Családpásztor Evangelizációs Szolgálat
Impresszum | Médiaajánlat | Jognyilatkozat | Adatkezelési tájékoztató