A szülők a legfontosabb szexuális nevelők

2024. február 8-a és március 21-e között másodszor tartottuk meg „Gyermekeink szexuális nevelése – keresztény szemmel”  címmel  házaspároknak szánt ötalkalmas kurzusunkat. A csütörtök esténként szerveződő online beszélgetéseken a jó hangulat és a  házaspárok nyitottsága, elszántsága volt számunkra a legnagyobb ajándék.

A szexualitás Isten ajándéka. Igaz, hogy néha eltékozolt, elnyűtt, helytelenül használt – de mégis ajándék. Azokkal a szabályokkal együtt, amelyeket Isten azért adott, hogy helyes mederbe terelje ezt az óriási erőt. Hatalmas áldás lehet a házasságaink számára és ezt az ajándékot, annak helyes használatát meg kell tanítanunk a gyermekeinknek.

A szülők általában egyetértenek azzal, hogy szükség van a gyermekeik szexuális nevelésére és hogy ez elsősorban az ő feladatuk, de óvatosak ezen a téren. Visszafogottságuk oka többnyire, hogy nem tudják, hogyan kezdjék el, és főként, hogy mikor kezdjék el, illetve, hogy mit mondjanak a gyermekeiknek, mit válaszoljanak a kényes és rázós kérdéseikre. Ugyanakkor korunk új kihívásai, ideológiái, az okoseszközök révén a világhálóról a gyermekeinkre ömlő szexuális jellegű tartalmak új válaszokat, másfajta hozzáállást kívánnak.

A résztvevő házaspárokkal együtt nemcsak információkat, ötleteket és élményeket gyűjtöttünk a szexuális nevelés kapcsán, hanem Isten tervére, akaratára is kíváncsiak voltunk a gyermekeink nemi nevelése kapcsán.

A házaspároknak ugyanakkor lehetőségük volt a saját megéléseikről, tapasztalataikról, a szexuális nevelés kapcsán tett próbálkozásaikról is beszélni. Egy-egy személyes megosztásból láthattunk személyes harcaikat, kudarcaikat és sikereiket is a nevelés területén. És ezeket együtt Isten előtt is hordozhattuk.

A résztvevő házaspárok visszajelzéseiből:

„Nagyon sok új információt kaptunk. Jó beszélgetések voltak köztünk a témák kapcsán. Nyíltabbak tudtunk lenni egymással a szexualitás terén, közelebb kerültünk egymáshoz.” (B. B. és G.)

„Megértettük, hogy fontos felhasználni az éppen adódó élethelyzeteket, hogy a szexualitásról beszélgessünk a gyermekeinkkel. Már sikerült is ily módon beszélgetést kezdeményezni velük, és a tanítványaimmal is az iskolában. Az is egy fontos felismerés volt, hogy ha időt nyerünk a gyermekeinknél – érettséget nyerünk. Nem mindegy, hogy a gyerekeink mikor kapnak okoseszközt a kezükbe, illetve, hogy mikor lépnek bele egy párkapcsolatba.” (A. Sz. és I.)

„Tudatosult bennünk hogy a szexuális nevelés a fogantatástól kezdődik, nem lehet túl korán kezdeni, és ez a mi feladatunk. Jelen kell lennünk a gyerekeink életében, hogy bármikor kérdezhessenek, és bármikor segíteni tudjunk – szeretettel és megértéssel.” (G.E. és L.)

„Nagyon hasznosnak éreztük. Kaptunk egy mankót, és azt látjuk, hogy rajtunk áll, miként használjuk. Bátorítást kaptunk arra is, hogy kezdeményezők és aktívak legyünk. Amióta tart, folyamatosan beszélgetünk erről, jobban ráfókuszálunk ezekre a dolgokra, észrevesszük az adódó helyzeteket, a megbeszélnivalókat. Dolgozunk azon is, hogy a múltunkat rendbe tegyük, és felkészültek legyünk továbbadni ezeket az információkat.” (P.D.L. és M.)

„Sok mindenben megerősödtünk. Arra jöttünk rá, hogy még nagyon sokat kell tanulnunk, fejlődnünk. Nincsenek szavaink a szexualitás kapcsán. Az sem mindegy, hogy a nonverbális kommunikációval mit közvetítünk, mert lehet, hogy megijesztjük a gyermekeinket, bezárkóznak.” (B.S. M. és L.)

Tetszett ez az írás? Ha igen, add tovább egy megosztással!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print

ADOMÁNYOD FENNMARADÁSUNKAT BIZTOSÍTJA

Ha teheted, támogass minket!
KÖSZÖNJÜK!

2022 © Családpásztor Evangelizációs Szolgálat
Impresszum | Médiaajánlat | Jognyilatkozat | Adatkezelési tájékoztató