„Hálabögre” az új évre

Az óév utolsó napját általában nem a csendes, nyugodt ünnepek közé soroljuk. Szilveszter éjszakájáról általában a pukkanó petárdák, tűzijátékok, illetve a zenés, vidám óévbúcsúztatók, esetleg a zabolátlanság, a mértéktelenség jut eszünkbe. Ez az ünnep mégis alkalmas arra, hogy megtöltsük lelki tartalommal – hálás szívvel számba véve a régit, és reménységgel áldást kérve az új esztendőre.

Évekkel ezelőtt, az egyik év végi hálaadásunkkor az imádság közben megfogalmazódott kéréseinket írtuk le kis papírlapokra, és helyeztük el egy dobozba. Aztán meg is feledkeztünk az „időkapszulánkról”. 

Több mint egy évvel később nyitottuk ki újra a dobozt, és vettük számba a „kéréslistát”. Megdöbbentünk, mert a kis papírszeleteket átnézve azt láthattuk, hogy a kéréseink legnagyobb része teljesült. Nem úgy, ahogyan azt szerettük volna, és nem azonnal, de jó volt látni, hogy a mi gondoskodó, szerető mennyei Atyánk hogyan vezetett, és hogyan gondoskodott rólunk.

Készítsetek „hálabögrét”!

A „kívánságdoboz” mintájára a jövő évre egy új gyakorlatot ajánlunk: csupán egy üres, födéllel zárható, nagyobb befőttes üveget, üvegből készült bögrét, illetve színes papírcetliket kell hozzá beszerezni. 

A család minden tagja egész évben írja le, mesélje el a kis, színes papírdarabokra mindazokat a jó dolgokat, amelyek történtek vele: Istennek a mindennapokban megtapasztalt áldásait, a közös kirándulások, együtt megtett utak szép eseményeit, az elért célokat, a szépségeket, amelyekkel a teremtett világban találkoztak, a vicces pillanatokat…

„hálatartály” helye bárhol lehet, a konyhában, vagy az előszobában, esetleg a nappaliban – a lényeg az, hogy elérhető legyen, és legyen mellette elegendő színes papírlap és írószer. Egy-egy családi nyaralás, vagy az együtt töltött ünnepnapok összegzése során érdemes tudatosan a családi kör közepére helyezni, és kérni a családtagokat, hogy írják össze a szép és hálaadásra okot adó élményeiket. 

Ilyenkor tapasztalhatjuk, hogy a gyermekeink inkább emlékeznek és észrevesznek olyan dolgokat, amelyeket mi, felnőttek figyelmen kívül hagyunk.

Ha eljön a hálaadás ideje…

Aztán ha itt van már az év utolsó napja, akár egy imádságos hálaadás keretében felelolvasást is rendezhetünk az emlékekből, amelyekből sokat talán már el is felejtettünk.

Így lehet az év végi leltározásból egy könnyes-nevetős családi együttlét – miközben emlékezünk az év gyönyörű áldásaira, és rajtakaphatjuk Istent, amint végig ott munkálkodott az életünkben, és vezetett a kanyargós útjainkon át. 

Ez a nagyon komoly játék arra is bátoríthat, hogy már az új év kezdetén álljunk készen életünk üres üvegeit megtölteni hittel, szeretettel, reménységgel. Legyen bennünk nyitottság felfedezni és rácsodálkozni a mi Urunk munkájára a mindennapjainkban.

Kertész Tibor

Fotók: © Canva Pro

Tetszett ez az írás? Ha igen, add tovább egy megosztással!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Amiről még olvashatsz...

ADOMÁNYOD FENNMARADÁSUNKAT BIZTOSÍTJA

A Családpásztor Evangelizációs Szolgálatot jelenleg teljes egészében adományokból próbáljuk fenntartani. Ha teheted, támogass minket!
KÖSZÖNJÜK!

2022 © Családpásztor Evangelizációs Szolgálat
Impresszum | Médiaajánlat | Jognyilatkozat | Adatkezelési tájékoztató

2022 © Családpásztor Evangelizációs Szolgálat
Impresszum | Médiaajánlat | Jognyilatkozat | Adatkezelési tájékoztató