Miért nem működnek az újévi fogadalmak?

Az újévi fogadalmak manapság nem túl népszerűek. A legtöbben csak legyintenek rájuk, időpocsékolásnak érzik. Másrészt értékelendő, hogy azok akik próbálkoznak a betartásukkal, valamiféle jó irányba való elmozdulásra, pozitív fejleményre vágynak, hogy új lappal kezdhessenek, hogy ezáltal is önmaguk jobb, összeszedetebb, kedvesebb, tetszetősebb kiadásává váljanak. Mi az oka annak, hogy a legtöbb ilyen megújítási kísérletünk kudarcot vall?

A témában csak a saját megtapasztalásaimról tudok beszámolni. Az újévi elhatározásaim általában két okból vallottak kudarcot: mert azt gondoltam, hogy egyedül is képes leszek azokat végigvinni, ugyanakkor azt hittem, hogy ez az egész egy egyszeri nagy elhatározás, döntés, nem apró kis döntések sorozata. 

Elhatározásainkban valóban hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy „apró” részletről: Isten nélkül semmit sem tehetünk! Teljesen mindegy, hogy számolunk-e Vele vagy sem – előbb-utóbb Isten is megjelenik. Az én esetemben ez előbb történt, mint utóbb. 

Igazából ezért is járunk szentmisére, ezért vesszük magunkhoz az Eucharisztiát – elismerve többször is, hogy a legmélyebb szinten képtelenek vagyunk fenntartani, ellátni magunkat. Ki is mondjuk: „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem.

Ebben az egy mondatban benne van az alázat és a szerénység, benne van a hit, amit maga Jézus is kiemelt e szavakat hallva: „Ekkora hittel egész Izraelben nem találkoztam.

Ugyanakkor benne van Isten hatalma, végtelen kegyelme is.

„változz meg tizenkét lépésben” programok résztvevői talán nem tudják: változás csak egy magasabb erőre és hatalomra való támaszkodással jöhet létre.

Az „egyszeri nagy elhatározás” kapcsán pedig Jézus szavai jutnak eszembe, amikor azt mondta: „Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét mindennap, és kövessen engem”. (Lk 9:23) 

Tehát ne „egyszer vedd fel a kereszted” vagy „vedd fel a kereszted egy kis időre”, hanem „vedd fel a kereszted mindennap”. 

Elsőre talán lehangoló lehet ez, de amikor ráébredünk, hogy Jézus követése nem a kereszttel, hanem a feltámadással, és az új élettel ér véget, megtalálhatjuk a türelem, a kitartás és az elszántság forrását, hogy még a folyamatos nehézségek mellett is elkötelezettek maradjunk céljaink mellett.

Így reménykedhetünk, egy valóban boldog és valóban új évben.

Kertész Tibor

Fotók: © Canva Pro

Tetszett ez az írás? Ha igen, add tovább egy megosztással!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Amiről még olvashatsz...

ADOMÁNYOD FENNMARADÁSUNKAT BIZTOSÍTJA

A Családpásztor Evangelizációs Szolgálatot jelenleg teljes egészében adományokból próbáljuk fenntartani. Ha teheted, támogass minket!
KÖSZÖNJÜK!

2022 © Családpásztor Evangelizációs Szolgálat
Impresszum | Médiaajánlat | Jognyilatkozat | Adatkezelési tájékoztató