Tiszta lappal és új erővel továbblépni

„Tudd tehát, hogy az Úr, a te Istened erős és hűséges Isten, aki ezerízig megtartja a szövetséget, s az irgalmasságot azokkal szemben, akik szeretik őt, s megtartják parancsait.” (MTörv 7,9)

Isten az új esélyek, a helyreállítás Istene. Ő mindig kész a megbocsátásra és arra is, hogy újjáteremtse a házastársak kapcsolatát. Tárt karokkal várja, hogy tékozló gyermekei visszatérjenek hozzá. Nála mindig van új kezdet, soha sem késő. A tönkrement házassággokat is helyre tudja állítani, a bűn következtében a házastársak közé épült falakat is le tudja bontani.

Fogadjátok el Isten és a társatok bocsánatát!

„Ha olyanok volnának is bűneitek, mint a skarlát, fehérek lesznek, mint a hó; és ha olyan vörösek is, mint a bíbor, olyanok lesznek, mint a gyapjú.” Iz 1,18

Kedves Házaspárok! Legyetek nyitottak arra, hogy Isten Szentlelke rámutasson mindazokra a bűnökre, rossz szokásokra, Istennek nem tetsző magatartásformákra, amelyekkel talán már évek óta mérgezitek egymás életét, rombolva ezáltal a köztetek levő egységet. Ha pedig felismertétek ezeket, legyetek készségesek és elkötelezettek a bűnbánatra.

Vállaljátok Isten és a társatok előtt a felelősséget az egymás ellen elkövetett vétkekért, kérjetek bocsánatot, majd pedig fogadjátok el Isten és a társatok, vagy ha szükséges, akár a gyerekeitek bocsánatát is.

A zsoltároshoz hasonlóan ti is így imádkozhattok: „Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben!” (Zsolt 51.)

Ki kérjen bocsánatot?

Amikor megbántjuk egymást a házaságban, a családban, felmerül a kérdés, ki tegye meg az első lépést a másik fele. Ki kezdeményezzen? Ki kérjen bocsánatot? Mindig az, akiben nagyobb a szeretet.

Bocsánatot kérni soha sem a gyengeség jele, hanem sokkal inkább a lelki érettségé. Erő és bátorság kell hozzá. Minthogy ahhoz is, hogy megbocsássunk. Egy keresztény, krisztuskövető családban ez soha nem csak lehetőség, hanem kötelesség. Nélkülözhetetlen eleme a család életének.

„Legyetek egymás iránt jóindulatúak, könyörületesek, és bocsássatok meg egymásnak.” (Ef 4,32) – ezzel szólít fel mindannyiunkat a megbocsátásra Szent Pál apostol.

Egy jó kapcsolat titka az, hogy eldöntitek, nem tartotok haragot, és nem nyalogatjátok a sebeiteket, hanem megbocsátotok egymásnak még akkor is, amikor a másik nem érdemli meg.

Akkor is megtehetitek ezt, ha a társatok nem kér bocsánatot, vagy ha újra és újra ugyanazzal bánt meg. Ti ettől függetlenül még felmenthetitek őt a nektek okozott sérelmek terhe alól. Dönthettek úgy, hogy elfelejtitek azokat, hogy többé nem gondolkodtok rajtuk. Nagyon jól tudjuk, hogy ez pusztán csak önerőből lehetetlen. De ne feledjétek: Istennel minden lehetséges!

Megbocsátani? Az a jó, ha azonnal!

Felszabadító érzés az, hogy ha megbántom valamivel a társam, ő azt azonnal jelzi: higgadtan, amennyire csak tudja. Az érzéseiről beszél, hogy hogyan érintette az, amit mondtam, vagy tettem. Nyitott annak a megbeszélésére, hogy mi történt, hogy mi okozza bennem a felindulást, a békétlenséget.

Ne büntessük egymást órákig, napokig szószünetekkel vagy szeretetmegvonással, „majd én megmutatom neki” magatartással.
Ez a hozzáállás nem vezet sehová! Azaz mégis… Addig dédelgetjük a nehéz érzéseinket, amíg szépen felnövekednek és teljesen behálózzák a kapcsolatunkat, és még több mérgező gyomnövény, még több bűn nő fel az életünkben. Jó esetben, egy idő után már el is felejtjük, hogy mi is volt a kiváltó ok, csak egyszerűen azt tudjuk, hogy valamiért neheztelünk egymásra – de hogy miért, azt egyikünk sem tudja.

Ezek a hosszú, sértődött csendek azok, amikor hagyjuk, hogy a gonosz, a szétdobáló, az isteni rend ellensége ott masírozzon a házasságainkban, párkapcsolatainkban. Engedjük, hogy tegye a dolgát, amiről a Szentírás így ír: „embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság.” (Jn 8,44)

Isten megtérésre hív

Isten azt akarja, hogy megtérjetek a felismert bűnökből, hogy megtisztítsátok a szíveteket.

Jó lehetőség erre a bűnbánat szentsége. Egy őszinte szentgyónás Krisztus irgalmával való találkozás  – igazi öröm és békesség forrása. Utána bocsánatot kérve és kapva, megtisztulva indulhattok tovább az úton!

Ha pedig ez megtörtént, többé ne kárhoztassátok magatokat vagy egymást a már megbánt és megbocsátott bűnökért! Tiszta lappal és megújult erővel léphettek tovább, készen arra, hogy Isten segítségével megszilárdítsátok az egységeteket.

A döntés a ti kezetekben van! Ha ti készek vagytok harcolni egymásért és a kapcsolatotokért, nem kell tartanotok attól, hogy magatokra maradtok. Isten mellétek szegődik és gazdagon megáldja fáradozásaitokat!

Kertész Marika

Fotók: © Canva Pro

Tetszett ez az írás? Ha igen, add tovább egy megosztással!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print

Amiről még olvashatsz...

ADOMÁNYOD FENNMARADÁSUNKAT BIZTOSÍTJA

A Családpásztor Evangelizációs Szolgálatot jelenleg teljes egészében adományokból próbáljuk fenntartani. Ha teheted, támogass minket!
KÖSZÖNJÜK!

2022 © Családpásztor Evangelizációs Szolgálat
Impresszum | Médiaajánlat | Jognyilatkozat | Adatkezelési tájékoztató